Sempena PKP, Guna Kod Kupon “pkpv2” Untuk Dapatkan Diskaun RM47

Sudahkah Anda Bersedia Untuk Menghadapi Kegawatan Ekonomi?

TERBONGKAR, CARA PALING EFEKTIF MENANGANI KEGAWATAN EKONOMI 2020 YANG SEDANG MELANDA SELURUH DUNIA!!!

 

PERHATIAN

HARGA AKAN DINAIKKAN BILA-BILA MASA:

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Tekan butang “SAYA NAK ORDER ” untuk buat pembelian segera!

Harga Biasa, RM299. Harga Sekarang Hanya RM 97. (JIMAT Lebih 60%)

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

TESTIMONI

Apabila kerajaan umumkan inisiatif bantuan pengeluaran KWSP selama 12 bulan, moratorium automatik selama 6 bulan, penangguhan bayaran takaful 3 bulan, tempoh PKP dilanjutkan sebulan serta segala macam pakej rangsangan
ekonomi yang “no one will be left behind”, hati kecil saya melihat ia sebagai mesej amaran untuk kita semua bagi menghadapi situasi sukar yanglebih panjang.

 

Hai, Nama Saya Afyan Mat Rawi.

Dari tadika hingga ke menara gading, kita diajar oleh mak ayah untuk belajar rajin-rajin, masuk universiti dan kemudian dapatkan kerja yang baik. Tapi kita tak pernah diajar bagaimana untuk menguruskan wang dengan berhemah dan menguntungkan. 

Malah, sekolah dan universiti pun tak pernah ajar subjek yang amat penting dalam kehidupan ini iaitu subjek bijak menguruskan wang. Patutnya sekolah mengajar asas-asas pengurusan wang, penjimatan, penyimpanan, hutang, pelaburan dan zakat. Pengetahuan dalam ilmu tersebut akan menjadi asas yang kukuh untuk membentuk habit pengurusan wang bagi mengelakkan pelbagai kesilapan yang boleh membawa kepada kesusahan dan kesempitan kehidupan disebabkan oleh masalah kewangan.

Buktinya, lihatlah betapa ramai yang terpaksa bergantung kepada bantuan kerajaan apabila kerajaan mengistiharkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Ramai yang tersepit apabila tidak dapat bekerja sepanjang tempoh PKP dilaksanakan.

Menurut pandangan pakar pengurusan kewangan, seseorang itu perlu sekurang-kurangnya 6 bulan simpanan gaji, andaikata berlaku keadaan yang menyebabkan aliran masuk wang tunai terputus.

Belum 7 hari PKP dilaksanakan, ramai orang sudah bimbang kelangsungan hidup terutamanya dikalangan B40. Malah, golongan M40 yang sepatutnya mempunyai pendapatan yang selesa, turut terkesan.

Dimanakah kedudukan kewangan anda sekarang?

Bagaimana hendak memastikan keadaan kewangan yang anda sedang lalui sekarang, tidak akan berulang lagi pada 5, 10 atau 20 tahun akan datang?

Ramai Orang Mempunyai Komitmen Lebih 80% Dari Gaji Bulanan!

Saya merupakan seorang perunding bertauliah Islamic Financial Planner (IFP) oleh Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM – Islamic Banking and Financial Institute Malaysia) di bawah Bank Negara Malaysia. 

Saya berpengalaman dalam bidang perkhidmatan kewangan di Malaysia semenjak tahun 2003, sebaik sahaja graduat daripada Kuliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Tulisan-tulisan saya selalu tersiar di MajalahNiaga.com, Harian Metro, Majalah Solusi, Majalah Labur, Prospek Hartanah Malaysia, The Vocket dan lain-lain.

Malah saya juga pernah tampil beberapa kali secara langsung dalam rancangan “Magnet Diri”, dan “Assalamualaikum”, “Maqasid Syariah” di TV Al-Hijrah, “Wanita Hari Ini”, “Syariah Meja Bulat” “Borak Kopitiam” di TV3, Bernama Radio dan Kool FM TV

Pengalaman saya mengendalikan program-program kewangan kepada kakitangan awam, majoriti mereka memiliki komitmen hutang melebihi 50% daripada gaji bulanan.

Malah ada juga yang saya jumpa sehingga 70% ke 80% daripada gaji bulanan. Ia adalah satu tahap yang sangat merbahaya.

Kakitangan kerajaan adalah golongan yang mudah untuk mendapatkan fasiliti hutang daripada bank.

Tunjuk slip gaji 3 bulan dengan surat pengesahan jawatan, bank akan senyum lebar. Lagi senyum kalau buat potongan melalui ANGKASA.

Selain hutang kenderaan dan hutang rumah, majoriti pasti akan ada hutang personal loan, dengan pelbagai tujuan. Yang paling popular hutang untuk kahwin. Ada juga sebab-sebab lain seperti tutup hutang kad kredit, renovate rumah, deposit rumah, join kutu, join MLM, pelaburan, malah tak kurang yang buat hutang sebab terpedaya dengan skim sontot.

Kadang ada yang sampai 3, 4 personal loan. Ada juga yang buat personal dengan asbab “dah tengok kawan-kawan buat personal loan, jadi saya pun apply. Kalau tak apply rasa janggal pula”.

Ada juga yang setiap kali ada kenaikan, akan buat personal loan. Contoh, naik gaji RM50, akan buat personal loan yang ansuran bulanan RM50 sebulan.

Itu contoh-contoh ekstrem yang saya biasa terima.

Untuk lebih ekstrem, mereka tak ada pun simpanan kecemasan. Sebab itu lah saya membangunkan sebuah modul yang dapat membantu individu yang menguruskan wang dengan lebih bijak supaya tidak tersontot dan tersakiti dikemudian hari. Oleh hal demikian…

MEMPERKENALKAN

Versi Update Terkini!

Tekan butang “SAYA NAK ORDER SEKARANG” untuk buat pembelian segera!

Harga Biasa, RM299. Harga Sekarang Hanya RM 97. (JIMAT Lebih 60%)

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

E-Learning Seminar Merancang Wang atau #eSeminarBMW adalah rangkuman modul mengurus kewangan yang dimulai dengan pembentukan mindset kewangan yang betul dan kemudian diikuti dengan profil kewangan dari mula mendapat gaji, mengumpul harta, menguruskan hutang, membuat simpanan, melanggan takaful, merancang persaraan, membayar zakat sehinggalah kepada pengurusan wasiat dan pusaka.

Ia dibangunkan sejak lebih 10 tahun dan dipersembahkan kepada ribuan peserta melalui siri-siri ceramah, program, bengkel dan Seminar Bijak Merancang Wang #SeminarBMW di seluruh negara, ia turut digunakan oleh para konsultan kewangan di INFAQ Consultancy untuk membantu pelanggan.

Ini pertama kali dipersembahkan dalam bentuk rakaman video, dan disertakan bersama ebook dalam pakej #eSeminarBMW.

Jika Anda Sedang Melalui Fasa-fasa berikut, SeminarBMW ini untuk anda!

s

Nak baiki masalah kewangan, duit selalu tak cukup. Gaji memang selalu tak cukup. Selalunya apabila dapat gaji, ia akan habis untuk bayar hutang. Tengah bulan dan hujung bulan selalu pokai dan terpaksa berhutang.

s

Mudah sangat terpengaruh dengan promosi jualan murah. Suka berbelanja sampai tak ingat dunia setiap kali dapat gaji. Tapi kemudian tengah bulan akan menyesal dan hujung bulan terasa masa begitu perlahan untuk sampai ke bulan baru.

s

Rasa terbeban dengan hutang piutang keliling pinggang. Rasa macam best dapat beli kereta mahal, buat personal loan dan sebagainya tapi rasa tertekan untuk bayar ansuran bulan-bulan.

s

Keliru dengan produk-produk kewangan yang ada di pasaran seperti takaful, unit trust.

s

Nak melabur tapi tak tahu nak buat macamana. Serik dengan pengalaman kerugian beribu-ribu RM sebab pernah kena scam dengan skim cepat kaya.

s

Tak berdisiplin dalam menyimpan. Kalau buat simpanan pun selalunya tak mampu nak konsisten. Lepas beberapa bulan, akan keluarkan. Konon-konon simpan, tapi keluarkan balik. Kalau berlaku kecemasan, tak mampu nak sediakan sediakan RM1,000.

s

Tak tahu nak kira berapa banyak coverage yang diperlukan dan berapa banyak caruman yang sepatutnya. Keliru degan penerangan ejen tentang takaful, medical card yang ada macam-macam versi penerangan.

TESTIMONI

Bagaimana Ebook Bijak Merancang Wang Merubah Cara Anda Urus Kewangan?

Z

Bab 1: Pendahuluan

Dalam bab ini anda akan ketahui mengenai merancangan Harta Dan Pengurusan Kewangan. Punca Hutang Rakyat Malaysia dan bagaimana menyelesaikannya serta apa beza antara Perunding Kewangan vs Jurujual Produk Kewangan.

Z

Bab 2: Aliran Tunai Kewangan / Cashflow

Anda akan pelajari tentang Aliran Tunai  atau Cashflow dan pengenalan kepada Formula Kewangan Menggunakan Model INFAQ.

Z

Bab 3: Nilai Aset Bersih / Nett Worth

Anda akan mengetahui bagaimana Menghadapi Gawat. Ibrah Surah Yusuf dan siapa yang akan bayar hutang yang kita buat selepas meninggal dunia.

Z

Bab 4: Simpanan Kewangan / Saving

Bab ini akan memperkenalkan tentang  Simpanan, bagaimana Memulakan Simpanan dan persiapan dalam Merancang Haji.

Z

Bab 5: Perlindungan Kewangan / Protection

Bab ini amat penting memandangkan ramai tidak mengambil berat. Saya berkongsi Fungsi Takaful, Medical Card 3 Dalam 1, Memilih Polisi Yang Betul dan perbezaan antara Takaful Medical Card dan Takaful Penyakit Kritikal. Juga didedahkan Takaful Sebagai Pengganti Pendapatan/Income Protection dan yang paling penting, Baca Polisi Medical Card Anda. 

Z

Bab 6: 7 Perlaburan Kewangan / Investment

Bab yang penting ini, saya berkongsi  bagaimana memulakan Pelaburan Pertama, Panduan Pelaburan Amanah Saham, Pelaburan Dan Kepelbagaian, Plan Persaraan; Cara Pengiraan, Emas Sebagai Penyimpan Nilai serta perbandingan antara Bank Konvensional Vs Bank Islam.

Z

Bab 7: Penyucian Kewangan / Purification

Bab ini saya berkongsi Pesanan yang Berharga berkaitan kewangan dan kenapa anda perlu melakukan Hibah dan Waqaf, Perancangan Kewangan Akhirat. Sebagai seorang beragama Islam, ada lagi satu zakat yang digalakkan dilakukan.

Z

Bab 8: Pengagihan Kewangan / Distribution

Merancang kewangan bukan setakat memastikan wang sara hidup cukup tetapi juga merancangan kewangan kematian. Saya juga menyentuh Bagaimana Merancang Harta Sepencarian dan Isu berkaitan Harta Sepencarian. Tidak lupa juga Penama Bukan Pewaris, hal yang jarang disentuh oleh orang ramai. 

Z

Bab 9: Penutup

Bab terakhir ini, saya dedahkan apa berbezaan antara Kaya Vs Miskin. Dan akhir sekali bagaimana hendak menjemput rezeki sebagai penutup ebook ini.  

HARGA PROMOSI UNTUK

ORANG YANG BERTINDAK PANTAS

Tekan butang “SAYA NAK ORDER SEKARANG” untuk buat pembelian segera!

Harga Biasa, RM299. Harga Sekarang Hanya RM 97. (JIMAT Lebih 60%)

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

TESTIMONI

Apa Yang Akan Anda Belajar Daripada SeminarBMW?

Ia asalnya adalah modul IQ+FQ=INFAQ yang dibangunkan sejak lebih 10 tahun lalu.

Daripada modul itu asalnya ialah pemahaman pengurusan kewangan-kewangan yang kemudiannya diupgrade kepada program Seminar Bijak Merancang Wang #SeminarBMW

Seminar ini sudah telahpun dihadiri oleh ribuan peserta dari seluruh negara.

Daripada siri-siri #SeminarBMW ia kini dirakam dalam bentuk video menjadi modul E-learning Seminar Bijak Merancang Wang #eSeminarBMW.

Dan untuk memastikan anda mendapat yang terbaik, saya berikan  hadiah tambahan istimewa sebagai bonus untuk anda sempena harga promosi pelancaran.

Anda akan dapat 17 rakaman video istimewa sebagai pelengkap tambahan yang bernilai RM1,649. Anda tak akan dapat di mana-mana rakaman ini. 

VIDEO 1 bermula dengan mindset kewangan yang menjadi asas dalam perancang kewangan. Semua orang mempunyai matlamat kewangan tapi tak semua orang ada mindset yang betul untuk mencapai matlamat tersebut.

VIDEO 2 memberi penerangan satu persatu gambaran kasar modul IQ+FQ=INFAQ ini. Ia disusun mengikut modul cashflow, nettworth, simpanan, perlindungan, pelaburan, penyucian dan pewarisan.

VIDEO 3 menyebut tentang modul pertama dan kedua INFAQ, iaitu CASHFLOW dan EXPENSES, yang menjadi asas kepada perancang kewangan.

VIDEO 4 masih dalam modul utama INFAQ, tentang contoh aliran tunai membeli kereta yang ramai terlepas pandang.

VIDEO 5 masih dalam perkara asas, berkaitan panduan aliran tunai membeli kereta. Beli kereta tak salah tapi ramai orang yang membeli kereta yang salah. Dari sini kita dapat tengok betapa dengan hanya membeli kereta yang betul dapat meningkatkan simpanan.

VIDEO 6 selepas selesai asas, kita masuk ke modul yang ketiga INFAQ iaitu SIMPANAN. Kenapa penting kita dahulu simpanan? Supaya mudah untuk ke modul seterusnya ialatu PERLINDUNGAN dan PELABURAN.

VIDEO 7 berkenaan modul 4: PERLINDUNGAN. Ia penting untuk melindungi aliran tunai, aset, simpanan dan memastikan hutang juga terjamin dilangsaikan. Dalam video ini diberikan sample kiraan untuk INCOME PROTECTION.

VIDEO 8 masih berkenaan PERLINDUNGAN, fokus tentang sakit kritikal pula. INCOME PROTECTION yang sempurna memerlukan coverage untuk KEMATIAN, LUMPUH dan SAKIT KRITIKAL.

VIDEO 9 juga masih tentang modul PERLINDUNGAN, tapi kali ini berkenaan tentang medical card. Apakah perkara penting dalam melanggan medical card.

VIDEO 10 untuk memahami serba sedikit produk-produk takaful yang ada di pasaran serta cara untuk mengreview sendiri polisi takaful anda.

VIDEO 11 kita masuk topik modul 5: PELABURAN. Kenapa kita perlu buat PELABURAN dan kaitannya dengan inflasi. Matlamat utama kenapa kita perlu PELABURAN adalah untuk PERSARAAN.

VIDEO 12 masih berkisar tentang PELABURAN, kali ini dengan strategi menghadapi inflasi. Dengan memahami inflasi baru kita nampak berapakah potensi pelaburan minima yang kita patut sasarkan.

VIDEO 13 juga masih berkisar tentang PELABURAN, dan kali ini peluang-peluang pelaburan yang ada serta kos dan risikonya. Dari sini kita boleh pilih Apakah pelaburan yang sesuai.

VIDEO 14 masih dalam topik PELABURAN. Kali ini ialah memahami bentuk-bentuk keuntungan daripada setiap pelaburan berdasarkan startegi CASHFLOW atau NETTWORTH atau kedua-duanya.

VIDEO 15 masuk modul 6: PURIFICATION. Setiap hatta yang kita miliki ada milik orang lain. Kita perlu bersihkan melalui zakat.

VIDEO 16 masih dalam modul PURIFICATION. Kali ini tentang cukai pula. Perkara yang kita tidak boleh dalam hidup, selain mari.

VIDEO 17 adalah modul terakhir, DISTRIBUTION / INHERITANCE, pengagihan harta pusaka. Segala harta yang kita miliki, akhir sekali akan jadi milik waris.

Selepas membaca dan menonton kesemua 17 video, dan selepas anda membetulkan kembali mindset kewangan dan memeriksa tahap kesihatan kewangan, saya yakin anda akan lebih bijak merancang kewangan dan ini akan berlaku: 

Z

Merancang apa nak buat selepas itu untuk menambahbaik kesihatan kewangan

Z

Mengira sendiri berapa coverage takaful yang sesuai dan pilih produk yang paling berbaloi berdasarkan kedudukan kewangan.

Z
Perancangan jangka masa panjang untuk simpanan, takaful dan pelaburan
Z

Memilih pelaburan yang sesuai untuk membuat perancangan persaraan.

Z

Mengetahui kepentingan untuk merancang pusaka

Z

Membuat juga simpanan dengan berdisiplin, tahu nak simpan kat mana dan berapa banyak nak simpan.

Z

Mengetahui keperluan untuk menyucikan harta melalui zakat dan sedekah.

EXTRA BONUS

PANAS, BARU KELUAR DARI OVEN!

Tahun 2020 menyaksikan 3 krisis serentak berlaku, dari politik, kesihatan sehingga ke ekonomi. Ebook ini sebagai panduan persediaan mengharungi krisis yang dijangka lebih besar. 

Majoriti rakyat Malaysia terjejas teruk, terutama apabila diisytiharkan Perintah Kawalan Pergerakan. Ebook ini mengandungi anekdot-anekdot sepanjang PKP dari awal ia diiytiharkan sehingga ditukar kepada PKPB. Ada beberapa kisah benar sebagai motivasi untuk kita mengharungi krisis. Juga panduan pengurusan kewangan dan pelaburan di kala krisis.


3 kemungkinan berlaku selepas krisis:
1. Kita menjadi lebih teruk
2. Kita kekal di takuk lama
3. Kita menjadi lebih baik Ebook ini sebagai panduan untuk kita upgrade menjadi NEW ME selepas krisis!

EXTRA BONUS II

KHAS UNTUK PEMBELI YANG BERTINDAK PANTAS

eBOOK MANUAL WANG (BMW 2 SERIES)

Ia sebagai pelengkap untuk ebook dan video dalam #eSeminarBMW. Buku manual ini diberi dalam bentuk e-workbook, dan setiap halaman warna warni untuk dicetak sendiri sebelum menggunakannya. Sekurang-kurangnya setahun sekali dicetak dan buat catatan-catatan penting maklumat kewangan kita. Kemudian setahun sekali kita review untuk muhasabah dan ambil tindakan. Kemudiannya nanti ialah akan menjadi Blueprint for Money & Wealth kita.

Berapa Harga Ebook Bijak Merancang Wang Dan SeminarBMW? (Hint: Bukan RM1,699)

Harga normal ebook Bijak Merancang Wang Dan SeminarBMW biasanya adalah RM299 jika di buat di dewan seminar. Tetapi kos untuk merakam video, mengupah editor, mengupah grafik designer sahaja mencecah ribuan ringgit. 

Tetapi memandangkan ebook ini adalah pelancaran semula maka dalam tempoh promosi ini, saya nak bagi diskaun sebanyak RM1,649! Jadi anda perlu bayar RM40, untuk dapatkan 1 ebook dan kesemua 17 rakaman video. Tetapi  Hanya untuk 100 orang pertama yang bertindak pantas sahaja. Kemudian harga akan dinaikkan seperti dalam jadual berikut.

DAPATKAN SEKARANG!

HARGA PROMOSI UNTUK

ORANG YANG BERTINDAK PANTAS

Tekan butang “SAYA NAK ORDER SEKARANG” untuk buat pembelian segera!

Harga Biasa, RM299. Harga Sekarang Hanya RM 97. (JIMAT Lebih 60%)

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

TESTIMONI

DISCLAIMER: Tulisan dan video dalam E-Learning Seminar Bijak Merancang Wang #eSeminarBMW ini bukanlah khidmat nasihat kewangan. Pelanggan digalakkan dan dinasihatkan mendapatkan khidmat nasihat daripada perunding kewangan bertauliah untuk mendapatkan khidmat nasihat secara khusus yang bersesuaian dengan kedudukan kewangan pembaca.

Pihak penulis dan penerbit sedaya upaya memastikan maklumat di dalam video dan ebook ini bertepatan ketika ia ditulis, dirakam dan diterbitkan. Penulis dan penerbit tidak boleh dianggap memberi perkhidmatan nasihat kewangan kepada pelanggan. Pelanggan digalakkan mendapat khidmat nasihat daripada pakar yang berkelayakan dan kami tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian yang timbul akibat penggunaan e-learning ini secara langsung atau tidak langsung.